Hogyan zártam ki magam a saját oldalaimról és mit tanultam belőle

Ezt a bejegyzést most jegyzettömbbe írom. Majd ha újra bejutok az oldalamra, bemásolom, és közzéteszem.

Miért nem tudok belépni?

Teszteltem az oldalam védelmét, és bizony ő nyert. Ez egyik szempontból abszolút pozitív, mivel amit kipróbáltam, hogy gondot okoz-e neki, azzal elég csúnya dolgokat lehetne művelni. Azt gondoltam, hogy a “támadás” nem lesz sikeres, de arra nem gondoltam, hogy a támadó – vagyis én – ki lesz tiltva.

Ugyanakkor éppenséggel jelenleg ott kellene dolgoznom, amik azon a domainen vannak, ahonnan kizártam magam. Igen, a wp-egyszeruen.hu-ról lettem tiltva. És ott van az alap oldalam, jelenleg ott van ez a blog, és ott van az az új weboldal is, amin most dolgozom kell. Ciki? Úgy tűnik.

Közben rájöttem, hogy van kis esélyem, és beléptem a tárhelyem adminjába a tárhelyszolgáltatómnál. És igen, van lehetőség levenni a bant IP címről! Megoldottam! \o/

Tehát tudom folytatni a munkát. Szóval gyorsan rövidre zárom soraimat a lényeggel.

Mit tanultam az esetből

  • Amikor az oldalad biztonságát úgy teszteled, hogy hackerkedés-szerű dolgokat próbálgatsz rajta, előtte győződj meg róla, hogy ha kitilt az oldal, vissza tudod-e varázsolni magad.
  • Amikor határidős munkád van, mert időre ígértél valamit, akkor kétszer gondold át az ilyen gondolatokat: “Mindjárt elkezdem, de előtte még tesztelem ezt az új security-dolgot…”
  • És aminek a legjobban örülök: Amikor olyat teszek, aminek fura következménye van, képes vagyok nevetni egyet magamon, és nem csak bízni, hanem tudni, hogy nincs nagy probléma, találok megoldást, és arra gondolni, hogy milyen jó sztori lesz ebből!

Háttérinformáció: Nem az általam tesztelt védelem tiltott ki, hanem már a tárhelyszolgáltató megfogta a “támadást”, tehát magasabb szintről jött a tiltás. Ennek nagyon örülök, mert látszik, hogy nincsenek szegény honlapok magukra hagyva, hanem van egy alapvető védelem mögöttük. Persze attól még mindenképp megéri növelni a biztonságot, ha tudjuk 🙂

1 Comment

  1. Mindig jól jön, ha több oldalról védve vagyunk! A hősies, a vírus elleni oltóanyagot önmagán tesztelő orvos után itt van nekünk a mi hősünk, az öntesztelő informatikusunk! Köszönjük, Béla!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük