Így szeresd a tehetséget

Bár a cím alapján azt gondolhatnánk, hogy Vidi Rita “zseninevelési kalauzt” ad nekünk Így neveld szeresd a tehetséget! könyvével, tisztázzuk már az elején: Minden gyerek tehetséges.

A probléma nem a gyerekekkel van, hanem a neveléssel (és a legtöbb magyar oktatási intézménnyel).

Mennyire zseni a gyermeked?

A könyv végén van egy teszt, aminek hihetetlenül tetszik a kiértékelése – nyugi, mindjárt megérted, hogy miért így “hátulról” kezdek mesélni a könyvről. Kb. 20 kérdésre kell 1-5-ig válaszolni, hogy mennyire jellemző a Te gyermekedre.

A 3 lehetséges eredmény:

  • A gyerek szinte biztosan zseni.
  • A gyerek nagy eséllyel zseni.
  • Lehet, hogy túl szigorúan adtad a pontokat.

Igen. Minden gyermek zseniális. 🙂

A könyv felépítése

Fejezetről fejezetre egyre többet tudunk meg először a témával kapcsolatos félelmekkel kapcsolatban, majd jól felépítve egy gondolkodásmódot kapunk, hogy minél jobban úgy nevelhessük gyerekeinket, hogy az Nekik a legjobb.

Elhatározás és kemény munka

Ha azért akarod elolvasni a könyvet, hogy egy könnyen járható utat találj arra, hogy minimális törődéssel zsenit nevelj, akkor ne vedd meg.

A gyereknevelés majdnem olyan, mintha egy munkahely lenne, azzal a különbséggel, hogy itt nincs szabadság, és nincs lazsálás.

Mielőtt megrémülnél, talán “vigasztal”: Nincs annál jobb érzés, amikor azt látod, ahogy gyermeked elmélyül valamilyen tevékenységben és megszűnik számára a külvilág.

Mit tehetsz

Rita nem csak útmutatást ad, hanem példákat is ír, hogy mások mit csináltak. Például a sakk-zseni Polgár-gyerekek szülei mit csináltak és miért, ami nagyban hozzájárult sakknagymesterek születéséhez.

Mit ad ez a könyv?

A gyereknevelés olyan téma, amiről sajnos mindenki azt gondolja, hogy szakértője. Hisz mindenki felnőtt valahogy, él és lélegzik, tehát sikeres lett, nem?… Hát izé…

Ha azt gondolod, hogy a gyereket poroszos fegyelemmel kell nevelni, olvasd el ezt a könyvet. Rá fogsz jönni, hogy van jobb út.

Ha azt gondolod, hogy minden gyereket egy-két tucat kortársával kell összezárni minden egyes nap, olvasd el ezt a könyvet. Van emberibb módszer.

Ha a legjobbat akar a gyermekednek és ezért hajlandó is vagy mindent megtenni, akkor végképp mindenképp olvasd el ezt a könyvet. Megéri.

Bár Rita nem beszél unschoolingról, de ha azt az utat akarod járni, akkor is ajánlom a könyvet, mert gondolatiságban közel áll hozzá, és sok Magyarország-specifikus dolgot megismerhetsz belőle, hogy egyáltalán milyen lehetőségek vannak.

Ha meg akarod venni

Vidi Rita: Így neveld szeresd a tehetséget! című könyvét az Ónix Bazár oldalon tudod megvásárolni ebook formátumban:

http://onixbazar.hu/termek/igy-szeresd-a-tehetseget-ekonyv/

Miért ilyen keveset írtam a könyvről?

Erről a könyvről nem egyből az elolvasása után, hanem hetekkel később írtam. Ezért sajnos pontos konkrétumokra nem emlékszem, csak hogy nagyon tetszett és rengeteg dologban egyetértek Ritával.

Azért nehéz megmondanom, hogy pontosan mikkel-hogyan, mert az utóbbi egy-két évben olvastam ezen kívül legalább 4-5 másik gyerekneveléssel kapcsolatos könyvet, és számos cikket olvastam, és több dolog összemosódik a fejemben. Elolvasom a könyveket, pár gondolatot magamévá teszek, emlékszem arra, hogy tetszett a könyv, de talán már nem is tudom megmondani, hogy pontosan miket tanultam belőle. Arra biztosan emlékszem, hogy ajánlom-e másnak vagy sem. És ezt a könyvet abszolút ajánlom minden szülőnek és szülő-jelöltnek.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük