Braskó Csaba – Múzsa

Braskó Csabát évek óta követem, és nagyon szeretem a hírleveleit. Ha még nem tudod, hogy ki ő, akkor nagyon ajánlom, hogy látogass el a http://szemleletfejlesztes.hu/ oldalra, és iratkozz fel az ingyenes Szemléletfejlesztés Minitréningjére.

Amikor megjelent a Múzsa, napokon belül megvettük, és hihetetlenül sokat adott, amikor elolvastam. Ez évekkel ezelőtt volt, és most úgy éreztem, hogy ideje újraolvasni. Nem bántam meg.

Sztori és mondanivaló

A könyv regény formában íródott, a főszereplő Éva, egy kávézóban dolgozó fiatal nő. Az ő életében bekövetkező változásokon keresztül láthatjuk, hogy mennyit számít, amikor máshogy kezdünk hozzáállni az élethez, és elkezdünk változtatni.

Fő gondolat

A könyv egyik fő gondolata, ami jól ki van bontva benne:

Csak rajtad múlik, hogy eléred-e, amit akarsz. Nagyon akarsz valamit? Tegyél érte!

Kedvenc hasonlatom a könyvből

Van olyan élethelyzet, amikor nem élni, hanem túlélni kell. Ilyenkor a túlélésre kell koncentrálni és nem minden egyébre. Ha valaki vízben fuldoklik, akkor ha életben akar maradni, nem áll le a halakban gyönyörködni. Nem azon gondolkozik, hogy melyik hegyet fogja következőre megmászni, hanem minden erejével a part felé igyekszik.

Bár a hasonlat alapján látjuk, hogy fuldoklás esetén nem érdemes a vízben maradni, mégis nagyon sokan így élik az életüket és mindent csinálnak, csak a part felé nem haladnak. Igaz, a biztonságba evickélés iszonyat sok energiát, lemondást, és csinálást igényel. Ezért maradnak sokan a hullámok között. Ahhoz, hogy kikerülj, meg kell érte dolgoznod!

Történetvezetés

A könyv egyik szépsége, hogy az egyik szereplő tanácsai és példái úgy hangzanak el, mintha Braskó Csaba akár velünk beszélgetne és tanulnánk tőle. Ezért nem fogok sok mondanivalót megosztani, mert általában úgy a legjobb, legütősebb, amilyen környezetben a könyvben van.

Még egy fontos gondolat

Egyetlen mondanivalót még kiemelek azért. Ezzel más könyvekben, cikkekben, tanfolyamokon is találkozhatsz, de olyan fontos, hogy megemlítem, mert nem árt többször találkozni vele, hogy tényleg beépítsed az életedbe:

Ha csak a tudáson múlna, hogy mit érünk el, akkor mindenki jó alakú, gazdag, és boldog lenne. A tudás cselekvés nélkül a legtöbbször semmit sem ér!
Emellett fogadd el, hogy nincs fejlődés hiba nélkül – nincs kudarc, csak tapasztalat.

Mit adott, miért szeretem

Rövid, könnyed könyv, két nap alatt olvastam el most utoljára. Ennek ellenére ilyen rövid idő alatt is rengeteg ötletet és motivációt adott.

Nagyon sok kis taktikai tanács van benne, ugyanakkor mindig látod a mögötte lévő szemléletet is. Így akár a konkrét példák saját alkalmazásából is tanulhatsz, de könnyen át is tudod ültetni a saját életedre.

Kinek ajánlom

Majdnem mindenkinek ajánlom a Múzsát, mert szerintem különböző élethelyzetekben más-más hasznos gondolatokat látsz meg benne. Ha már ismered Braskó Csabát és tetszik az, amit és ahogy mond, akkor nem fogsz a könyvben sem csalódni.

Hol szerezheted be

A könyv a nagy könyvesboltokban beszerezhető, fizikai és ebook formában is. Akár tőlem is kölcsönkérhető, bár lehet, hogy pár hetet várnod kell rá.

A Múzsa weboldalán vannak linkek, hogy hol veheted meg: http://muzsa.info/megrendeles

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük