A négy egyezség

Ez egy szubjektív vélemény a könyvről. Van, hogy azt írom le, ahogyan én értelmeztem az egyes dolgokat, így elképzelhető, hogy Te nem találkozol minden gondolattal a könyvben, amit ezen cikkben olvashatsz.

Don Miguel Ruiz a toltékok ősi bölcsességét osztja meg ebben a könyvben. Gondolhatnánk, hogy elszállt ezoterikus tanokról olvasunk, de nem. A négy egyezség gyakorlatilag négy egyszerű szabály, amit ha megértünk, akkor kitűzhetjük célul, hogy mindet betartsuk. Minél jobban sikerül, annál hatékonyabb lesz a kommunikációnk másokkal, és mindez nem csak a magánéletünkben, hanem a munkában, életünk minden részében működik.

Nem utolsó sorban sokkal kevésbé fognak megingatni külső behatások, nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá válunk. Igen, négy “egyszerű” szabály ilyen sokra képes.

Bevezetés (A homályos tükör, és A káprázat világa)

A könyv első harmada egy bevezetés, ami főleg azoknak az embereknek szól, akiktől nagyon távol áll az, amit utána olvasni fognak. Amikor először olvastam ezt a könyvet évekkel ezelőtt, akkor ez a bevezetés még nekem is szólt. Akkor még úgy éreztem, hogy sodródik az életem, és én nem tudok mit tenni. Ha Te így érzed magad, akkor ne lepődj meg, hogy a könyv első része mennyire jól megszólít Téged.

Ugyanakkor ha Te tudod, hogy az életed a saját kezedben van, akkor lehet, hogy itt az első részt kicsit unalmasnak találod, vagy akár néhol homlokráncoltatónak. Kérlek, emiatt ne tedd le a könyvet, inkább lapozz át egyenesen az első egyezségig. Megéri.

Az Első Egyezség: Tedd Tökéletessé Szavaidat

Bármit mondunk másokról, azzal igazából saját magunkról beszélünk. Mindenki más egy-egy tükör, aki által magunkat jobban megismerhetjük, és önmagunkról mondhatunk véleményt. Ebből következően ha bármi rosszat, negatívat mondunk valakiről, akkor az “visszaüt” ránk, így vagy úgy.

Az első egyezség nem arról szól, hogy mindig igazat mondjunk (a tökéletes szavak hallatán akár ez juthatna eszünkbe), hanem arról, hogy a szavaink mögött mindig szeretet legyen. Sőt, inkább nagybetűvel: Szeretet.

Ha félünk vagy rossz kedvünk van, akkor nagyobb eséllyel mondunk olyat, amit nem is gondolunk, “csak kicsúszik a szánkon”. Minél tökéletesebben bánunk a szavakkal, annál ritkábban történik ilyen. Ha jó kedvünk van, akkor mindent szépnek látunk és szépnek is mondunk.

Az első egyezséget magunkévá téve nem csak nem fogunk senkiről sem rosszat mondani, de sokkal szebbnek fogjuk látni az egész világot körülöttünk – legyünk akármilyen jó vagy rossz helyen.

A Második Egyezség: Semmit Ne Végy Személyeskedésnek

Abból kiindulva, hogy minden másik ember saját magad tükre, következik, hogy ha valaki Neked mond valamit – legyen az jó vagy rossz -, azzal igazából nem Rólad beszél, hanem önmagáról. Ennélfogva akár a piszkos földig elhord, akár egekig magasztal, ne vedd személyeskedésnek, mert az nem Rólad szól.

Ha ezt az egyezséget magadévá teszed, akkor sokkal kevésbé ingat meg mások véleménye, és sokkal magabiztosabb leszel abban, hogy Te mit akarsz, mi a megfelelő Neked.

A Harmadik Egyezség: Ne Feltételezz Semmit

Nagyon sok félreértés van abból, hogy mindenfélét feltételezünk másokról. Mennyiszer gondolunk mérgesen arra, hogy “Dehát ez alap lenne, hogy…”, vagy “Mindenki tudja, hogy…” – Nem. Nincs olyan, ami mindenkinek alap tudás. Csak mi feltételezzük ezt.

Mindig saját magunkból indulunk ki, és úgy gondoljuk, hogy mások is hasonló tapasztalatokkal és tudással rendelkeznek, mint mi. Ha mégsem, akkor is úgy gondoljuk, hogy vannak dolgok, amiket kell, hogy úgy tudjanak vagy gondoljanak, mint mi. Az a helyzet, hogy mindenkinek más az élete, mások a tapasztaltai, ennélfogva akármit is feltételezünk, az nem biztos, hogy úgy van.

Merjünk kérdezni, mert csak az a biztos, amit megkérdeztünk, és választ kaptunk rá. De ilyenkor is ügyeljünk arra, hogy ne feltételezzük, hogy egy-egy válasz még mi minden egyebet jelent, mert megint oda jutunk, hogy feltételezünk valamit, ami ha nem úgy van, akkor nagyon mérgesek leszünk magunkra, és ezt a mérget másokon töltjük ki.

Aki magáévá teszi a harmadik egyezséget, az lehet, hogy többet kérdez, mint a legtöbb ember, ugyanakkor sokkal pontosabb képe van emiatt mások gondolatairól. Ez által ténylegesen jobban ismeri őket, és Ő maga is jobban tud olyat adni másoknak, amire tényleg szükségük van.

A Negyedik Egyezség: Mindig Tedd Meg, Ami Tőled Telik

A negyedik egyezség arról szól, hogy mindig az aktuális lehető legjobb teljesítményedet nyújtsad. Se többet, se kevesebbet. És ez nagyon fontos. Ha kevesebbet adsz, akkor rosszul fogod érezni magad, hogy nem megfelelően teljesítettél. Ha viszont többet adsz, túlhajszolod magad, akkor ez visszaüt, és utána egy ideig sokkal kevesebbre leszel képes.

Fontos tudni, hogy az, hogy mikor mi telik tőlünk, nem állandó. Van, hogy fáradtabbak vagyunk, rossz napunk vagy rossz kedvünk van. Ilyenkor természetesen kevesebbet tudunk adni. És van, hogy jó kedvünk van, jó formában vagyunk, ilyenkor többet tudunk adni. Nem az számít, hogy mindig hozzunk egy bizonyos szintet, hanem az, hogy az aktuális állapotunkhoz képest tegyünk meg mindent ami tőlünk telik.

Ha magadévá teszed a negyedik egyezséget, akkor sokkal eredményesebb leszel, sokkal intenzívebbek lesznek a napjaid és a tapasztalataid.

Ennél az egyezségnél jegyezzük meg, hogy ne várjuk magunktól azt, hogy mindig tökéletesen csinálunk mindent. Ha csak azt nézzük, hogy a négy egyezséget akarjuk betartani: Nem tudjuk azonnal tökéletessé tenni a szavainkat, vagy soha semmit sem személyeskedésnek venni. De tudjuk azt, hogy képesek vagyunk egyre többször alkalmazni ezeket a szabályokat, és lehet, hogy csak évek múlva, de eljutni arra a szintre, amikor már szinte minden nap a négy egyezség szerint élünk.

Tehát a negyedik egyezségben benne van az is, hogy igen, van, hogy hibázunk. Ilyenkor gondoljunk arra, hogy minél többet foglalkozunk valamivel, annál kevesebbet fogunk benne hibázni.

A Toltékok Szabadsága: Az Ősi Törvények Megszegése

Romlatlan szabadságot a gyerekekben láthatunk. Ők még ártatlanul szabadok, azt teszik, amit Ők akarnak, mindezt őszintén, és szinte mindig végtelen szeretettel és türelemmel.

Képzeljük el, hogy milyen lehet az, amikor mi is képesek vagyunk mondhatni gyermekien őszinték és szeretetteljesek lenni, de már akár több évtized tapasztalatával és bölcsességével! Ezt tudja adni a négy egyezség betartása.

Ebben a fejezetben Don Miguel Ruiz három utat ír le, amiken keresztül elérhetjük ezt az állapotot.

Az Új Álom: A Földi Paradicsom

Te döntöd el, hogy milyen álmot álmodsz: A Föld álmát, mások álmát, vagy a saját álmodat. Legtöbbünket úgy nevelnek, hogy átvegyük a Föld és mások álmait, és azokat álmodjuk a sajátunk helyett. Az álom az életünk. Legyen az új álmunk a sajátunk, megteremtve azt az életet, amit élni akarunk.

Gondolatok a könyvről

Másodszor olvastam A négy egyezséget. Ennek ellenére most is annyit, vagy akár többet adott, mint elsőre. A könyv nagyon rövid, pár óra alatt kiolvasható, és szerintem olyan mondanivaló van benne, amit bár pár óra alatt olvasol el, évekbe telik, hogy egyre jobban áthassa az életed.

Minél több spirituális, önfejlesztő, vállalkozói és üzleti könyvet olvasok, annál jobban úgy látom, hogy egy nagy, közös lényegből merítenek mind, és azt közelítik meg más-más oldalról.

A négy egyezség az üzleti életben

A négy egyezség mostani olvasásakor sokszor az jutott eszembe, hogy az egyezségek a magánéletbeli alkalmazások mellett gyakorlatilag a minőségi szolgáltatásnak is leírják a hogyanját:

  1. Mindig pozitívan beszélj mind magadról, mind az ügyfélről, mind a konkurenciáról is. Ha nem csak így beszélsz mindenkiről, de így is gondolkodsz, biztos lehetsz benne, hogy szeretni fognak az ügyfeleid.
  2. Ha bármilyen gond merül fel vagy panasz érkezik, annak nem Te vagy a célpontja. Mindenkinek az a célja, hogy jobb legyen a szolgáltatásod, és az észrevételek arra vannak, hogy növeljék a minőséget – nem arra, hogy leszóljanak Téged.
  3. Ne feltételezz semmit sem. Ha olyan leírást készítesz, ami mindenre kitér (ún. “hülyebiztos leírás”, bár ez a kifejezés kevésbé illik a négy egyezséges megfogalmazáshoz) akkor az, aki okos, nem fog bánkódni miatta, az pedig, akinek szüksége volt rá, örülni fog. Nem tudhatod előre, hogy akivel kapcsolatba kerülsz, annak milyen tapasztalatai vannak, ezért inkább kérdezz rá az elején, és utána az alapján tudsz vele beszélni.
  4. Minden munkádban tedd meg, amit tudsz. Ha nem teszed meg, akkor azt érezni fogja az ügyfél is, és Te is. Mindketten akkor lesztek a legboldogabbak, ha mindent megtettél.

Az utóbbi időben olvastam Ramit Sethi Your move című könyvét, és most olvastam végig újra Vidi Rita Perpetuum Mobile Protokoll tanfolyamát is. De igazából mondhatnám Jay Abraham, vagy épp Pongor-Juhász Attila nevét is. Úgy látom, hogy mind nagyon hasonló módon gondolkodnak, még ha más és más nézőpontból is közelítik ezt meg.

Érdekes módon ezek az általam szimpatikusnak tartott üzleti szemléletek és az általam szimpatikusnak tartott ezoterikus/spirituális anyagok sokszor nagyon párhuzamosan futnak egymás mellett. Igen, vannak kisebb-nagyobb különbségek és változatosságok. Mégis úgy érzem, hogy mélyen valahol sok közös van bennük.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük