Reggeli bűz-fizika

Olyan reggeled van, hogy még a csöves orrfacsaró bűze ellenére is felszállsz a buszra. Sietsz, késésben vagy, de mindez mintha rajtad kívül senkit sem érdekelne. A buszsofőr megvárja az öreg nénit, aki bottal próbál rohanni. Persze még így is alig üti meg a sebessége az átlagos sétálótempódat. Idegesítően lassú.

Hosszú másodpercek telnek el, majd végre csukódnak az ajtók. Ez a kis idő bőven elég arra, hogy a főnöködre gondolj. Vajon kiabálni fog a késés miatt, vagy nyájas mosoly kíséretében közli, hogy a munkaszerződés sajnos pontosan kitér arra, hogy mennyi késés mennyi fizetésmegvonást von maga után. Szívesen elnézné ezt az egy alkalmat, de következetesnek kell lennie, különben eluralkodik a cégben a káosz.

Már sokszor gondolkoztál azon, hogy az ilyen emberek vajon élvezik belül, hogy kiszúrnak másokkal, vagy egyszerűen javíthatatlan bürokraták, akik nem tudnak máshogy működni.

A valóság szaga rángat vissza a buszra. Csukott ajtók mellett már elviselhetetlen a csövest szinte láthatóan körülvevő bűzfelhő. Az emberek be is bizonyítják, hogy amikor már tényleg senki sem férne fel a járműre, még akkor is lehet jó másfél méteres üres teret csinálni a szag forrása körül.

Az illatosított zsebkendődet keresed, hátha az javít a helyzeten. Közben egy kép villan be.

Egy fizikus, amint külső szemlélőként figyeli ezt a tömörülést – mondjuk egy képernyőn. Hisz vannak kamerák a buszon. Szóval, a fizikus épp konzerv kaját kanalaz a monitor előtt, amikor hirtelen eltátja a száját. Pár pillanatig még lélegzetet sem vesz, majd hatszor is visszanézni az utolsó fél percet. Gyerekes izgalommal vesz elő egy füzetet, és majdnem a kanállal kezd el írni. Gyors számolásokat végez, majd az eredményt látva csak bámulja a papíron lévő pár sort. Lassan hátradől a székben, miközben végigfut a haján a kezeivel. “Megvan. Hihetetlen!” – csak ennyit mond félhangosan, majd mintha nem tudná, hogy milyen érzelmeknek adjon először utat, bizonytalanul kacagni kezd.

Annyira nem értesz a fizikához, hogy megmondd, mire is jött rá a fizikus. De biztosra veszed, hogy van, akinek korszakalkotó meglátása kerekedne azt látva, ahogy a csövesek bűz-aurája helyet csinál még a legnagyobb tömegben is.

Nagy eséllyel el fogsz késni, és rettegsz ennek a következményeitől. A kamillás papírzsepin keresztül is gyomorforgató a vizelet, izzadtság, és fekália borzalmas szag-elegye. De nem tudod kiverni a fejedből a képzeletbeli fizikust.

És elmosolyodsz.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük