Your move

Ez a cikk Ramit Sethi “Your Move: The Underdog’s Guide to Building Your Business” című könyvéről szól.

A cikk első felében a szerzőről írok. Katt ide, ha egyből a könyvről akarsz olvasni.

Ramit Sethi nevét először Zalaba Krisztiántól hallottam az egyik meetupján. Ez körülbelül két éve volt. Sokáig követtem Ramit hírleveleit és rengeteget tanultam az általa küldött cikkekből.

(Krisztián csinálja a Csináld meg! blogot, katt ide, ha még nem ismered és szuper produktivitási tanácsokat akarsz!)

Ki az a Ramit Sethi?

Ramit pszichológiát tanult a Stanfordon, kollégistaként kezdte az I will teach you to be rich blogot, elérte, hogy olyan emberekkel dolgozzon együtt és tanuljon tőlük, mint Seth Godin, és jelenleg már egy 50 fős cég CEO-ja (GrowthLab), aki már számos kirívóan sikeres tanfolyamot indított útjára.

Rich Life

Ramit abban segít az embereknek, hogy elérjék azt, amit ő “Rich life”-nak nevez. Ez nem a gazdagságra utal, hanem arra, hogy olyan életed legyen, amilyet szeretnél élni. Hogy azt tegyél, amit tényleg szeretnél. Van, akinek ez csak egy nyugodt, anyagilag kiegyensúlyozott szolid életet jelent, és van, akinek millió dolláros sikeres vállalkozást.

Ramit a vállalkozásokra koncentrál, és olyan tanácsokat ad, amik brutálisan sokat tudnak dobni a haladáson.

Ramit fizetős anyagai

Ramit kurzusai nem olcsóak, még amerikai szemmel nézve sem. Prémium árat kér, de cserébe olyan tanfolyamot kapsz, hogy leesik az állad. én 2017 szeptemberében csatlakoztam az Earn1k kurzusához. Hihetetlenül sokat tanultam általa, még most is újra megnézek belőle videókat.

Az Earn1k az “Earn $1k on the side” rövidítése, tehát főleg munka melletti freelancing business beindítását segíti, majd a fejlesztését, hogy full-time vállalkozóig eljuss. Külön ebook van benne arra, hogy jövedelmező üzleti ötletet találj. Megtudod, hogyan érdemes megszerezni az első 1, 2, 10, 100 ügyfeled. Rendszert, pontosabban összefüggő rendszereket kapsz, amik működnek – Neked “csak” magadra kell szabni őket.

A kurzus felépítése, és ami “körülötte van”, annyira full profi, hogy többször leesett az állam.

Knowledge lego

Ramit sokszor kiemeli, hogy az anyagainak a 98%-a ingyen elérhető. Ez tényleg így van. Az Earn1k-ben sok leckében találkoztam olyannal, amit iwt-s (iwt: I Will Teeach you to be rich) vagy growthlabos cikkben is benne van. Máig elolvasom Ramit minden levelét, és nagyon sokat tanulok belőlük. Sokszor látszik, hogy egy-egy cikk a Zero to Launcból, vagy másik kurzusból lett kiragadva.

Miért éri meg mégis 1000, sőt 2000 dollárt kiadni Ramit kurzusaira?

Egyrészt, ha fizetsz érte, megbecsülöd, és nagyobb eséllyel alkalmazod a benne leírtakat, mintha ingyen jutsz hozzá.

Egy legós hasonlattal tudom elmondani, hogy még miért éri meg. Olyan, mintha egy 1000 darabos lego várkastélyból ingyen megkapnál 980 darabot. Abból már igencsak szuper dolgokat lehet összehozni. Ha csak 700 darabot használsz fel, akkor is már tök jó lesz.

És igencsak prémium áron meg tudod venni a maradék 20 lego elemet, ÉS megkapod azt a leírást, hogy hogyan tudod összerakni mind az 1000 elemet úgy, hogy abból garantáltan csúcsszuper kastély legyen. ÉS hetente felhívnak telefonon, megkérdezik, hogy haladsz az összerakással, milyen problémákkal találkoztál, kell-e segítség. ÉS persze Te is bármikor kérdezhetsz, ha megakadsz, és az adott helyzetedre kapsz meglátásokat, javaslatokat.

Your Move: The Underdog’s Guide to Building Your Business

Ramit már az elején leírja, hogy ezt a könyvet:

  • Elfoglalt embereknek írta
    Ez azt takarja, hogy nem szükséges elejétől a végéig elolvasni. Ha gondolod, akkor azt a részt olvasod csak el, ami épp időszerű.
  • Időtlenek írta
    Ebben a könyvben nem olyan taktikákat találsz, amik pár éven belül elévülnek és használhatatlanná válnak. A taktikákat egy online felületre tette ki – a könyvhöz kapsz egy linket, ahol több órányi video és egyéb anyag vár. Ezt a honlapot up-to-date fogja tartani, hogy mindig az aktuálisan tényleg használható tartalmak legyenek ott.

A könyv 3 fő részre, azon belül 4-4-4 fejezetre van bontva. A 3 fő rész:

  1. Mastering the Fundamentals
  2. Focusing on the Right Things
  3. Growth for Tomorrow

A könyv egyből úgy kezd, hogy az első fejezet (The 3 Surprising Rulse of Money, Break Them at Your Own Risk) önmagában többet adott nekem, mint sok teljes üzleti könyv.

Igazából már a 3 szabály előtti rész, ami aktuálisan felbecsülhetetlen értékű volt számomra. Ramit ugyanis arról ír előttük, hogy sokan azért nem érik el a céljukat, mert félnek a saját sikerüktől! Félnek azoktól a következményektől, amiket a siker hozna, ezért tudat alatt hátráltatják önmagukat!

Ahogy ezt olvastam, utána össze is írtam, hogy milyen félelmeim vannak (lehetnek) a sikereimmel kapcsolatban. Mindet végiggondoltam, worst-case és reális eseteket, és azóta megállíthatatlanul dübörgök előre a dolgaimban. Tudom, hogy nincs mitől félnem, és el fogom érni, amit akarok.

Mik vannak a könyvben

Ha követed Ramit munkásságát, akkor sok ismerős dologgal fogsz találkozni. Ami viszont akkor is szuper, hogy ezek egy helyen vannak összeszedve. Ha még nem sokat olvastál Ramittól és a GrowthLab-tól, akkor a legjobb talán, ha idézek amazon.com-os review-kból:

This is a an everyman’s (and everywoman’s) sustainable business guide. It’s filled with all kinds of long term tips and tactics that won’t go out of style because they deal with people’s psychology and what motivates people to buy (and sell.) You will find very relevant material to any business you are running with SIMPLE MATH and no complicated business jargon. None.

This is a guide for anyone doing business from beginner to veteran, who wants to make more sales over a longer period of time by following better business practices. And the best part is that you can see how scalable your business is, whether you are comfortable making ends meet or you want to work harder and really explode your growth.

When it comes to advice, it isn’t theoretical or only based on the authors lone experience; it’s packed with case studies from his students and other well-known authors like Cal Newport, too. Some of my favorite sections:

* People Pay For Value. I like to say that, “Life is about making an impact not making an income. BUT, the irony is that the more of an impact you make, the higher your income will be.” Sethi explains how value reimbursement works, and how to position what you have to offer into a high value experience.

*Find Your Profitable Idea. This section alone is worth a fortune. How many people WANT to quit their day job, or just want a side hustle but don’t believe they have anything to offer…anything to sell? Sethi gives the dead simple 3-step process that will reveal your area of value. I’m an old dog at this but I’m going to use his “Saturday Morning Question” to rethink some of my future plans.

* Strategic Pricing. There will be a lot of people who will immediately add a zero to the end of their prices or hourly rates after reading this section. Sethi writes that price becomes a trivial issue, “if you are solving a problem that’s important to people AND if you have the credibility so they believe you can solve it.”

* Land Your Dream Mentor. When it comes to landing a high profile super successful mentor Sethi’s advice is profound: Build The Relationship Instead of Asking For It. He explains, with plenty of examples, how many people have done exactly this. Mentors are life changers.

Jelenleg 99 centért (Magyarországra ÁFÁval $1.26) vehető meg a könyv kindle-re az Amazonon: https://www.amazon.com/dp/B071F7R9KY/

Megjegyzés

Azon szerencsések közé tartozom, akik már a megjelenés előtt olvashatták a könyvet. Ramit először csak egy-egy fejezetet osztott meg, majd a public launch előtt pár nappal a teljes könyvet letölthetővé tette kb. 500 tanulójának.

Ezért is lehet, hogy az első fejezet adott nekem a legtöbbet és annak látom a legnagyobb eredményét az életemben, mert azt már egy hónapja olvastam, míg az egész könyet csak egy hete.

Mindenképp el fogom még olvasni, többször is, mert nekem személy szerint Ramit nagyon sok energiát és lendületet tud adni, és olyan mindset-váltásokat, hogy utána döbbenten nézek, hogy mennyit fejlődtem az akár csak egy hónappal azelőtti énemhez képest.

Bevallom, az online anyagokból még nem sokat néztem meg, még azok nélkül is nagyon sokat adott a könyv. Biztos vagyok benne hogy azok erre még tesznek pár lapáttal.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük