Olvass az emberekben

Dr. David J. Lieberman írta az Olvass az emberekben c. könyvet. A szerzőnek már 6 könyve megjelent a témában, mindegyik arról szól, hogyan tudod megállapítani, hogy pl. egy randevú jól alakul-e vagy sem, egy megbeszélés végkimenetele milyen lesz, vagy hogy pókerben az ellenfeled mit fog tenni.

Testbeszédről van ezer könyv. Ez nem arról szól. Ebben különböző pszichológiai technikákat olvashatsz, amik a könyv végére segítenek akár már abban is, hogy másokról nagy bizonyossággal megmond, hogyan fognak reagálni egy adott helyzetben.

Ki ez a Dr. David J. Lieberman, hogy ilyesmiket ír?

A szerző egy pszichológus, akinek a technikáit többek között az FBI, az amerikai hadsereg, és számos kormány és vállalat szakemberei használják.

Több száz televízió- és rádióműsorban is bemutatta már, milyen könnyen működnek a technikái, és gyakorlatilag ugyanazokat az eredményeket hozta, mint a szakképzett hazugságvizsgálók.

Elolvastam a könyvet és gondolatolvasó lettem?

Nem, ez így nem igaz. Egyrészt, a könyv statisztikai adatokra épül – ezért is fogalmaztam úgy, hogy “nagy bizonyossággal” mondja meg a dolgokat.

Másrészt, egyetlen olvasás még csak arra elég, hogy kedvet kapj arra, hogy még egyszer elolvasd még alaposabban.

Bevallom, én például a könyv utolsó 20-30 oldalán már részben elvesztettem a fonalat. Olvastam, nagyjából értettem, de éreztem, hogy jobban magamévá kell tenni az előtte lévő részeket ahhoz, hogy igazán értsem.

A könyv felépítése

Dr. Lieberman kettő részre osztotta a könyvet. Az első rész ahhoz tanít technikákat, hogy beszélgetőpartnered belső beállítottságaival kapcsolatban felmérd a helyzetet.

Példákkal illusztrálva mutatja be, hogyan tudhatod meg, hogy a másik rejteget valamit, veled vagy ellened van, és azt is megállapíthatod akár, hogy érzelmileg mennyire stabil az illető.

A második rész a döntéshozatal folyamatának megértéséről szól. A szerző a könyv végére már a profilozáshoz jut el, ami által pár tényező figyelembe vételével akár jobban meg tudod mondani, hogy valaki mit fog tenni egy helyzetben, mint ő maga.

Saját tapasztalatok a könyvről

Bár a könyv arról szól, hogy másokról hogyan tudsz megállapítani dolgokat, kiemelném azt, hogy ezeket az elveket önmagadra is alkalmazhatod.

A könyvet olvasva jobban megismertem önmagam, és jelenleg ha egy döntésre nézek, akkor tudom, hogy én hogy akarok dönteni – ugyanakkor vannak esetek, hogy pl. tudom, hogy nem ez lenne a jó döntés. A könyvben olvasottak eredményeként át tudom gondolni, hogy milyen esetben hoznék más döntést, és ha máshogy akarok cselekedni, akkor jobban tudom, mit kell tennem érte.

Ez lehet, hogy most kicsit ködösen hangzott, ezért mondok egy példát. Egy barátom ír egy e-mailt, amiben megkér valamire, hogy megcsinálom-e neki. Az a helyzet, hogy szeretnék neki segíteni, ugyanakkor jelenleg nagyon nincs hozzá kedvem. Belegondolok, hogy milyen az aktuális hangulatom van, és mennyire vagyok motivált abban, amit kért. Megtehetem, hogy átgondolom a helyzetet, hogy olyan szemszögből lássam, amiben több érdekeltségem van abban, hogy eleget tegyek a kérésének. Tudom, hogy épp rossz hangulatban olvastam a levelet, ezért utána direkt olyan tevékenységet csinálok, hogy jobb legyen a kedvem. Ezek után visszatérek az e-mailre, és fél óra múlva lehet, hogy már kész is, amit kért.

Kinek ajánlom

Aki jobban meg akar ismerni másokat, és tudni, hogy mikor mit fognak tenni, mindenképpen. Emellett akik önmagukat akarják jobban megismerni, azoknak is ajánlom, mert megismerve általános emberi mozgatórugókat jobban tudjuk alakítani a saját életünket is.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük