Legyél Te, legyél Igaz

Tegnap megnéztem egy videót, amiben Ramit Sethi beszélget Jay Abrahammel. Ezer dolgom lett volna, de a videó csak 24 órára volt elérhető, és éreztem, hogy megéri, sőt fontos megnéznem. És igen.

Jay Abraham nevét 2 napja még nem is ismertem. Most írtam egy e-mailt, amiben szinte szóról szóra vettem a szájából szavakat, amik Élet-meghatározóak.

Igen, írtam egy e-mailt, és elküldtem több embernek. Ennek az e-mailnek a megírása és elküldése körülbelül másfél óra volt. Ez lehet szerinted sok, lehet kevés, de ami biztos: Számomra meghatározó volt ez a másfél óra. Eljutni odáig, hogy elkezdjem a levelet. Megírni. És elküldeni minden egyes embernek, akinek akartam.

Ennek a blognak az egyik célja, hogy segítsek másoknak a vállalkozói létben. Lehet, hogy Te is voltál, vagy, vagy leszel hasonló helyzetben, mint én. És tudom, hogy sokszor a helyes lépés megtétele a legnehezebb.

Ha így vagy vele, akarom, hogy tudd: kövesd a Te utad. Élj úgy, hogy az Te legyél. Akkor is, ha néha nem tudod, hogy mi lesz ennek a következménye.

Legyél önmagad. Legyél Te. Legyél Igaz.

Ezt így le kellett  írnom így nagy betűkkel is.

És most következzen a levél. Mit tanulhatsz belőle? Nem tudhatom. Lehet, hogy az őszinteség fog meg benne. Lehet, hogy a kommunikáció, a stílus. Lehet, hogy semmi. De ha ad valamit Neked, akkor örülök.

(Subject: )Tettem Neked ígéretet, ami sajnos késik. Ezzel a levéllel elkezdem ezt helyrehozni.

Szia!

Az utóbbi egy hétben nem tudtam betartani az ígéreteimet, és ezt nagyon sajnálom. Mindig végtelenül szomorúvá tesz, ha megszegem az adott szavam, és nem is szokásom ezt tenni. Ezért szeretném, hogy mindenki tisztábban lássa, hogy mi volt amögött, hogy napokig nem válaszoltam e-mailekre, és nem készítettem el, amiket erre a hétre ígértem.

Az utóbbi pár hét érdekes érzelmi és fizikai hullámvasút volt számomra. Külső és belső korlátokkal küzdöttem. Volt, hogy 40-50 óra alatt 2-3 órát aludtam – és volt, hogy 24 óra alatt 15-öt. Egyszerre akartam megváltani a világot, menekülni belőle, családommal lenni, egyedül lenni, és még ki tudja mi mindent.

Mondhatni az történt, hogy szétcsúsztam pár napra, főleg érzelmileg és gondolatilag. Volt egy álmom, amit elkezdtünk élni pár hónapig, és úgy alakult, hogy egyelőre nem folytathatjuk. Lassan egy hete ~3500 kilométert repültünk, 3 hónap máshol-levés után. Nem terveztük, hogy visszaköltözünk Magyarországra. Bár kb. csak 100 napot töltöttünk egy félparadicsomi helyen, mély nyomot hagyott bennem a visszajövetel.

Nem együttérzést kérek, csak bocsánatot. Még fejlődnöm kell önismeretben, hogy a hasonló helyzetekben is betartsam az ígéreteimet, vagy legalábbis olyan ígéreteket tegyek, amiket be tudok tartani.

A legnehezebb rész jelenleg a “Rendbehozom…” – Kettő okból.
Egyrészt, félek attól, hogy mennyi kárt okoztam egyetlen hét alatt. A legnagyobb félelmem az, hogy valaki elveszíti a belém vetett bizalmát, ha valakinek keserű vagy negatív gondolatok jutnak az eszébe velem kapcsolatban.
Másrészt, irdatlan munka áll előttem, amit el kell végeznem. Kb. fél órája írtam egy listát magamnak, “Amiket ígértem” főcímmel. 10 tétel van rajta. Ebből 7 olyan, ami nemhogy mára, de inkább tegnapra vagy korábban kellett volna. Csak ez a 7 teendő becslésem szerint 3-4 napnyi munka lesz.

Mit tehetek és mit teszek ebben a helyzetben?
Megértem, ha különböző negatívabb érzelmek vannak jelenleg benned velem és a munkámmal kapcsolatban. Ezt én okoztam, és elfogadom a következményeket, legyen az akár megbocsájtás, akár a velem való kapcsolat megszüntetése. Ez a Te döntésed.
Ami az én döntésem, hogy amit tudok, megteszek. Igen, kiesett némi idő, és igen, nem mindennapi belső állapotban vagyok jelenleg. Viszont egy nagy ember segített ráébreszteni valamire tegnap: Csak úgy érdemes élnem az életem, csak úgy érdemes dolgoznom, hogy akárkivel és akármennyi időre is kerülök kapcsolatba, Neki több és jobb legyen az élete azáltal, hogy én is a részese voltam.

A következő órákban először megbecsülöm, hogy mit mikorra tudok megcsinálni, és kialakítom a tervet, hogy ezt a 10 ígéretet mikorra tudom mielőbb megvalósítani. Minden érintettnek elküldöm a részleteket, majd elkezdem a munkát.

E levél összegzése:
– Végtelenül sajnálom, hogy tettem Neked olyan ígéretet, amit nem tartottam be.
– Mondhatnám, hogy “ígérem, hogy megjavulok”, de nem ígéreteket akarok halmozni, hanem tetteket.
– Még a mai napon fogsz kapni tőlem egy e-mailt, amiben leírom, hogy mikorra tudom megvalósítani a Neked tett ígéretem.

Üdvözlettel,
Béla

1 Comment

 1. Maximálisan átérzem.
  Én valamikor 2010 előtt lettem először (kényszer)vállalkozó. Hiába volt sok-sok elméleti tudásom, a gyakorlati megvalósításhoz szükséges időt nem mindig tudtam megbecsülni. Sokszor többet vállaltam, mint amit tartani tudtam. Nem azért, mert annyi megrendelés volt, hanem mert én akartam többet adni, plusz dolgokat egy-egy megrendelt “cucc” mellé.
  Aztán sokszor a technika akadályozott. Mindig akkor romlott el valami, amikor nagyon nem kellett volna:). Néha pedig a fókusz hiányzott.
  Igen, ilyenkor az a legtisztább, hogy belátod, ez most így nem megy. Őszintén elmondod, megírod, hogy sajnálod, de igyekszel jóvá tenni.
  Mindannyian emberek vagyunk. Aki emiatt megszakítja veled a kapcsolatot, annak kívánj jó utat. Megértjük.
  Idővel – tapasztalattal – jó terveket fogsz készíteni, amiben meghatározott helye lesz a munkával töltött időnek, de első helyen a család, az “énidő” fog szerepelni. Mert már tudod, hogy a legfontosabb a harmónia.
  Idővel – jó pár megrendelést letudva- fogsz jó döntéseket hozni azzal kapcsolatban, hogy milyen munkát vállalsz, milyen határidővel, mennyiért. No meg kinek.
  Idővel- tapasztalattal – fogod tudni rangsorolni a teendőket, és a két perces tennivalókat valóban 2 perc alatt elrendezni.

  Kívánom, hogy megtaláld, amire szükséged van!
  Legyen minden úgy, ahogy te akarod!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük