Az erőszakot nem, de a katonai filmeket szeretem. Hogy is van ez?

Pár tény rólam:

 • Egyetlen élőlényt sem akarok készakarva megölni. Még a szúnyogokat és legyeket sem csapom le.
 • Nagyon sajnálom, hogy nem voltam katona, és nagyon szívesen elmennék akár most is katonának fél-egy évre (megfelelő feltételek mellett).
 • Egyik célom (többek között), hogy terjesszem az Erőszakmentes Kommunikáció eszméjét és alkalmazását.
 • Ha egy-két hónapig nem nézek katonai témájú filmet, akkor hiányzik, és meg kell néznem egyet (vagy többet).

Ezek a tények ellentmondanak egymásnak? Nem!

Nagyon sokat számít a nézőpont. Ugyanazt az eseményt vagy tevékenységet teljesen más végletek alapján is lehet nézni.

A következőkben elmondom, hogy miért ragadnak meg engem annyira a katonai filmek, és utána lehet, hogy Te is másképp fogod őket nézni.

A katonaság és a hadsereg, mint rendszer

Azért érdekelnek annyira katonai dolgok, mert nem a célt nézem, hanem a megvalósítást. A rendszert, ami működteti az egészet. Ezért kérlek, legalább ezen cikk olvasásának idejére próbáld meg elfelejteni, hogy a katona-léttel sokszor együtt jár a rombolás, mások megsebesítése vagy megölése. Ha a rendszert nézed, ami hatékonnyá teszi az egészet, akkor ez nem számít.

Gondolj inkább abba bele, hogy a katonaságnak mennyi mindent kell megoldani:

 • katonák ellátása étellel, felszereléssel, fekhellyel, lakhellyel – és megfelelő morállal
 • felszerelések és járművek javítása, karbantartása
 • mindezen emberek és dolgok elhurcolása akár a világ másik végére
 • gondolj bele, mik vannak még, szerintem legalább 5-öt Te is fel tudsz még sorolni!

És ez még csak az egész alapja – ezen túl még a hadműveleteknek, akcióknak is sikereseknek kell lenni!

Hogyan lehet sikeres egy ilyen bonyolult valami?

Ez teszi csodálatossá az egészet: hogy működik. És a legcsodásabb akkor, amikor sikeres is. Amikor hatékony. Amikor minden megfelelően kapcsolódik mindenhez, és elérik a célokat.

De tényleg, milyen tényezők játszanak közre, hogy hatékony legyen egy hadsereg?

A katonaság szabályai úgy épülnek fel, hogy egyértelműen meghatározzák minden helyzetre, hogy

 • előre meghatározott esemény esetén pontosan mit kell tenni
 • ha nem meghatározott esemény következik be, akkor az adott helyzetben ki a felelős, kinek kell dönteni
 • ki az, aki tanácsokkal segíthet a döntésben
 • mindezt olyan alapszabályokra felépítve, amiket mindig szem előtt kell tartani

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy küldetésre induló katona akármivel is néz majd szembe, pontosan tudni fogja, hogy az adott helyzetben hogyan kell viselkednie, hogy mit tehet és mit nem.

Egy harci egység akkor is működőképes – sőt, ütőképes – tud maradni, ha elvesztette a járművei és felszerelése nagy részét, és az embereinek a többsége halott, vagy sebesült. Tudsz mondani bármilyen másik rendszert a világon, ahol ez így van?

Tudsz olyan rendszert, aminek ha eltávolítod tetszőleges 70%-át, akkor is működőképes fog maradni, és szinte azonnal átrendezi magát az új körülményeknek megfelelően? A katonaság ilyen. És ez igazán csodálatra méltó.

De hogy képes ezt elérni?

A katonaság a gondolkodás 90 százalékát ELŐRE elvégzi

Most is a rendszert emelem ki: Ami csak lehet, előre meg van határozva. Olyan szinten, amibe egy átlagember akár bele is őrülne. Van egy A terv. Ha az nem válik be, akkor B terv. Ha az sem, akkor C. Ha az sem, akkor D. És ki tudja, hány további terv van előre elkészítve.

A terv viszont “csak” az alap. Egy jó terv csak akkor ér valamit, ha azt végre is tudják hajtani.

A katonák megbirkóznak a lehetetlennel is

A katona abba fektet időt és energiát, hogy jó legyen abban, amit csinál. És ezt nagyon komolyan kell vennie. Az ő munkája olyan, hogy a hibák emberéletekbe kerülhetnek. Ezt nézhetjük úgy is, hogy igencsak megdobja a motivációt, ugyanakkor az is biztos, hogy nem kevés mentális megterhelést ró az emberre.

Tehát egy jó katonának kívül-belül, fizikailag és mentálisan is csúcsformában kell lenni. És nem utolsó sorban a katonaság “csapatjáték”. Száz különálló katona nem ér annyit, mint egy tucatnyi összedolgozó harcos.

Eredmények egy példán keresztül

Az Act of Valor (A bátorság törvénye) című filmből a kedvenc jelenetem az, amikor az elit katonai egység megérkezik a kimentési pontra, és az értük érkező hajókra hmm… mondjuk úgy, “átszállnak”. Csak ezt a jelenetet akár egy tucatszor megnéztem, mert annyira szép, ami mögötte van.

Íme ez a másfél perces rész. Nézd meg, utána felteszek kettő kérdést vele kapcsolatban.

Kérdések

 • Szerinted mennyi esélye volt az üldözőknek arra, hogy a víz közelében ártsanak az üldözötteknek?
 • Miért?

Válaszok

 • Az a helyzet, hogy az üldözőknek az adott helyzetben elképzelhető lehető legkevesebb esélye volt arra, hogy ártsanak a katonáknak.
 • A kimenekítés olyan jól meg volt tervezve és szinte tökéletesen végrehajtva, hogy gyakorlatilag esélye sem volt az ellenségnek.

Részletek, amikre talán nem is figyeltél

Leírok most több részletet a jelenettel kapcsolatban.

 • A hajók mozgása szinte olyan, mint egy tánc. Amint lehetőség van rá, bekapcsolódnak a harcba, és a kimenekítés végéig tűz alatt tartják az üldözőket. Közben úgy manővereznek, hogy maximális védelmet nyújtsanak a felszállóknak is (a hajó hátulján szállnak fel, és az eleje van az ellenség felé).
 • Maga a fedezőtűz is nagyon tetszik. Nem hagynak esélyt sem arra, hogy valaki feléjük akarjon lőni. Legalább egy, de amikor csak lehet, több helyről tüzelnek.
 • A küldetés célja a célszemély (és egy telefon) kimenekítése. Az a hajó, amin ők tartózkodnak, először hagyja el a helyszínt, miközben a másik még folyamatosan fedezi. Amire az üldözőknek van esélye visszalőni, akár már nem is láthatják azt a hajót, amin a fő célpontjuk van.

Ha gondolod, nézd meg újra a videót. Most már kicsit más szemmel látod?

Összegzés

Még órákig írhatnám, hogy mennyire tetszenek egyes filmek, sorozatok, részletek, és miért. De ezt most kihagyom. Összetettebb és mélyebb ez a téma, mint gondoltam.

Annyit leírok, hogy milyen konkrétumokat szeretek a katonai filmekben:

 • Az emberek összedolgozása, a csapatmunka, ahogy akár tökéletes egységben dolgoznak együtt.
 • Végletekig alapos és részletes tervezés és gyakorlás: Azért lehet tökéletes egy akció kivitelezése, mert előtte megszámlálhatatlan órányi gyakorlatozás előzi meg.
 • A legváltozatosabb helyzetekre is minimális időn belüli, mégis ijesztően hatékony reagálás.

Természetesen a leírt vélemények nem vonatkoznak minden katonai filmre, és csak a saját nézőpontomat tükrözik.

Te hogy viszonyulsz az ilyen filmekhez?

1 Comment

 1. Erről az írásról két dolog is eszembe jutott.
  Gyermekeinknek születésük óta homeopátiát is alkalmazó orvosa van. Mindig, ha felkeressük, pontosan ugyanazt a vizsgálati rutint hajtja végre, és szó szerint ugyanazt a kérdéssort teszi fel. Egy nap kérdezi a feleségem: biztosan jó orvos ez? Azt válaszoltam: biztosan jó, mert ha megfigyeled, egy évek óta bevált protokollt követ, így semmit nem hagy ki, mindent végig kérdez, és ha kell, az adott válaszok alapján szűkíti a kört.

  A másik történet velem esett meg. Még abban az időben, mikor az ethernet (hálózati) csatlakozó nem volt az alaplapokra integrálva, külön kártyát kellett venni. Nos, az enyémnek nem volt jó az érintkezése, ha megmozdult a kábel, elment a hálózat.
  Egy borongós őszi délután, vagy lágy tavaszi reggelen, elment a hálózat. Végig próbáltam az összes beállítást, amit csak ismertem, majd azokat is amelyeket nem. Végül a rendszer újratelepítése mellett döntöttem. És láss csodát… Nem segített. Épp csak a legkézenfekvőbb megoldás nem jutott eszembe. Már a gépet akartam szétszedni, mikor a vezetékekhez nyúlva láttam, hogy nem ég a kis fény. Megigazítva a drótot, hibátlanul működött minden.
  Sokszor a legegyszerűbb megoldás nem jut az eszünkbe, mert nincs a fejünkben egy végrehajtási protokoll, amely kizárja a hibákat a legegyszerűbbektől a bonyolultabbak felé.

  Sokszor vicces egy használati utasítás hibalistája. Pl.: Hiba: nincs hang. Megoldás: hangosítsa fel a készüléket. És tényleg, van hogy épp erre nem gondolunk.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük